1361 slagfältsutgrävning

Armed and curious
 
År 1361 stod ett stort slag mellan gutar och den danske kungen Valdemar Atterdags armé av legosoldater utanför visby ringmur. Men innan dess stod ett eller kanske två slag på landsbygden just här i Mästerby där vi bor. Bönderna kämpade allt vad dom kunde men lyckades inte stoppa dansken som senare lyckades ta sig in i Visby och brandskatta och plundra och gotland lämnades berövat på tusentals liv.
 
Sedan 2006 en vecka varje höst har ett litet tappert gäng arkeologer hållit på att kartlägga och göra utgrävningar på fjälemy där slaget stod och bilden klarnar mer och mer men än är mycket gissningar och antaganden baserat på andra slagfält. Men det är grymt häftigt vad de hittat och vad fynden berättar.
 
I går eftermiddag och i förmiddags var jag med och lekte arkeolog. Det är ju mycket mark som ska dekteras med metalldetektor och varje utslag på järn grävs upp. Mestadels är det spik man får upp men ca var hundrade utslag är något som har koppling till slagen. Pilspetsar, delar av rustningar och hästutrustning, svärdspetsar och kulor. Mycket av fynden är precis lika som de man hittade vid korsbetningen utanför ringmuren (en massgrav med stupade soldater från båda sidorna). Vilket stärker bevisen för att det var här det hände och nu efter 8 års detektivarbete tvivlar nog ingen. 
 
Fatta att det bara några hundra meter från vårat hus har kämpats för livet. Flera hundra miste livet i kampen och nu 653 år senare kan jag stå där på en åker som då var myrmark och gräva upp en pilspets som kan ha inneburit döden för någon. Det är så sjukt stort. Historia är så grymt fascinerande och när man kan vara med och upptäcka den och ta på den så blir det ännu större. Men de går fan inte att förstå ändå. Alla känslor, alla tankar som susat över marken tillsammans med pilar, svärd, spjut och de vapen bönderna hade tillgång till. Grymt. 
 
Hittills tror de sig veta var huvudslaget stod, vilket håll de kom ifrån och vart de flydde och det är ett stort område det handlar om och nu är den här veckans undersökning avslutad men nästa år fortsätter det. Och året efter det tills bilden är klar. Lika spännande som när jag var yngre och väntade på nästa Harry Potter-bok. 
 
Casper var också delaktig i grävande efter vad som gett utslag på detektorn.
 
 Här har det utkämpats krig med svärd . I går låg min pappa på samma mark med en digitalkamera och dokumenterade fyndplatser.
 
Vill ni veta mer kan ni kika in på masterby1361 
 

Kommentarer
Maria Lingström säger:

Hej Malin

Tack för fint blogginlägg! Ja, att vi gör undersökningen i Mästerby, i vår hembygd, tillför en extra dimension till vårt arbete. Kanske var det våra förfäder som kämpade för sina liv därute på myren? De kämpade för sina familjer, sina hem och sin frihet. Det är värden som vi förstår än idag och som gör att 1361 års händelser lika gärna kunde ha utspelats idag, eller hur?

Kram
Maria

2014-09-22 | 07:23:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback