V. 11+0 i dag...

...och det betyder att vi är i 12:e veckan så nu är det bara en låååång låååång vecka kvar tills vi är förbi den magiska vecka 12. Då är första trimestern färdig och helt plötsligt är vi i fas två. Även fast det känns som en hel evighet har gått eftersom man bara väntar på att komma förbi 12:an så att det blir mer safe så har det sammtidigt gått fort när jag tänker tillbaka.
 
Vecka 12  (Info från 1177).

Efter den här veckan är den största risken för missfall över. Moderkakan och navelsträngen har helt tagit över tillförseln av näring och syre till fostret. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.

Fostret har tunn, genomskinlig hud. Det är ungefär sex centimeter långt och väger knappt 15 gram. På fingertopparna börjar det unika mönstret, fingeravtrycket, att bildas. Överläppen får sin amorbåge och fingernaglarna blir tydligare. Skallbenen håller på att bildas.

Nu kan fostret röra både armar och ben och ser ut som en liten människa. Ansiktsdragen har börjat komma fram, och ögonen är slutna. Nästan alla organ och funktioner finns på plats, även om mycket mer tid behövs för den fortsatta utvecklingen fram till födelsen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback